"Гаряча лінія" з питань надання субсидій та допомог 4-11-74
"Телефон довіри" з питань легалізації "тіньової" зайнятості населення 4-03-26
"Гарячі лінії" для спілкування з підприємцями 4-21-41, 4-13-75
Економіка Агропромисловий комплекс ЖКГ Будівництво та архітектура Соціально-гуманітарна сфера
Головна » Останні надходження » Олександрійська РДА » Новини

Обережно – дикорослі гриби!

За статистичними даними Департаменту санепіднагляду МОЗ України протягом останніх років Кіровоградська область займала одне із перших місць по кількості зареєстрованих випадків отруєнь грибами. В області хоча і зменшився кількісний рівень випадків отруєнь дикорослими грибами, але в порівнянні з даними по Україні, показник залишається на високому рівні.

Станом на 01.10.2013р. в Кіровоградській області зареєстровано 37 випадків отруєнь грибами на 11 адміністративних територіях, з кількістю потерпілих – 56 осіб, в т.ч. 12 дітей (віком до 17 років), померлих 4 особи (3 дітей, 1 дорослий), в т.ч. по м. Олександрії 4 потерпілих, 2 дітей померло.

Причинами отруєнь грибами залишаються: недостатній рівень знань у населення щодо видової належності грибів та їх приготування; недостатні навички та знання щодо збору грибів, необхідності попередньої детоксикації, як умовно-придатних, так і їстівних грибів; соціальна незахищеність окремих верств населення, що призводить до пошуків дешевих і доступних засобів поповнення раціону. У певних випадках харчові отруєння викликає вживання алкогольних напоїв з окремими видами грибів, загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту. А також безвідповідальне ставлення людей до здоров’я.

Гриби збиралися: в лісі, лісосмугах – у 83% випадків, на пасовищі – 8,5%, на узбіччі доріг – 5,7%, пригостили – 2,8%.

Потерпілі за зайнятістю: 62% - безробітні та пенсіонери, 34,5% - працюючі, 18,8% - учні ЗОШ, студенти віком від 7 до 17 років. Летальних випадків в 2012 році – 3 з 4 потерпілими. Слід відмітити, що збільшилась кількість потерпілих дітей від грибних отруєнь (2010р. - 10,3%, 2011р.- 0, 2012р. – 21,4%), про що свідчить недостатній рівень проведення санітарно-освітньої, роз’яснювальної та виховної роботи в дитячих, навчальних закладах області серед дітей і батьків, в т.ч. щодо функціональної недосконалості шлунково-кишкового тракту дітей.

09.09.2013р. в місті зареєстрований випадок отруєння дикорослими грибами. Постраждала дитина – хлопчик 2001р.н., якого бабуся нагодувала «печерицями». Він був госпіталізований в дитячу лікарню, в блок інтенсивної терапії з діагнозом: гостре отруєння грибами. Перебіг захворювання – середньої важкості. Виписаний на 12-ту добу. З матір’ю потерпілої дитини проведена бесіда.

30.09.2013 року госпіталізована дитина 2010р.н., яка вживала гриби, приготовленні в домашніх умовах. Дитина госпіталізована в дитячу лікарню в стані середньої тяжкості.

По області 94,3% отруєнь грибами виникли в результаті вживання свіжих грибів та 5,7% консервованих в домашніх умовах. Важливим моментом є те, що більшість грибів, які ростуть, збираються та вживаються населенням області – це умовно-придатні гриби, що потребують попередньої детоксикації. По тяжкості перебігу отруєнь: середньої важкості – 78,5% (44 потерпілих), важкий – 19,6% (11 потерпілих), легкий – 1,8% (1 потерпілий). По місцю проживання постраждалих: в сільській місцевості – 51,7% (29 потерпілих), в місті – 48,2% (27 потерпілих).

Начальник Олександрійського міжрайонного
Управління Головного управління
Держсанепідслужби у Кіровоградській області
Л.Пономаренко


Категорія: Новини | Додав: Андрій Пилипенко
Додано: 07.10.2013 Переглядів: 274 | Завантажень: 0 | Рейтинг: 5.0/1
Відправити повідомлення
Головна
Новини
Соціальні ініціативи
Олександрійський район
Олександрійська РДА
Районна рада
Звернення громадян
Регуляторна політика
Дозвільний центр
Управління ветеринарної медицини
Доступ до публічної інформації
Адміністративні послуги
Виконання бюджетів
Запобігання проявам корупції
Державні закупівлі
Територіальні органи міністерств та відомств України
Районні програми
Фотоархів
Відеоархів




До 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників



Пошук по сайту
Будуймо Олександрійщину разом

Центральний регіон 2015


Купуй Кіровоградське

Інші сайти





Календар свят і подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Громадська рада

Урядова «гаряча лінія»

Статистика

Переводчик онлайн

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0