"Гаряча лінія" з питань надання субсидій та допомог 4-11-74
"Телефон довіри" з питань легалізації "тіньової" зайнятості населення 4-03-26
"Гарячі лінії" для спілкування з підприємцями 4-21-41, 4-13-75
Економіка Агропромисловий комплекс ЖКГ Будівництво та архітектура Соціально-гуманітарна сфера
Головна » 2014 » Лютий » 12 » Афганська війна болюча і гірка
15:57
Афганська війна болюча і гірка

Щороку напередодні чергової річниці виведення військ колишнього Радянського Союзу з території Республіки Афганістан в Олександрійському районі відбуваються зустрічі керівництва райдержадміністрації, районної ради, широкого загалу з воїнами-інтернаціоналістами та сім’ями загиблих воїнів. Цьогорічний ювілейний рік не став винятком.

У ці дні в усіх навчальних закладах Олександрійщини згадують, що 25 грудня 1979 року радянські війська були введені в Афганістан для виконання інтернаціонального обов’язку. Для тисяч радянських солдатів, їхніх батьків, матерів, братів, сестер розпочалася жорстока, кривава війна в Афганістані. Потрапивши на палаючу афганську землю, мужні воїни-інтернаціоналісти всім серцем сприйняли її біль, як свій, і до останнього подиху захищали інтереси її багатостраждального народу. В ім’я миру, братерства на землі вони, не вагаючись, готові були віддати найдорожче – життя. 10 довгих, пекучих і гірких років тривала ця підступна війна... У 1989 році радянські війська залишили незбагнений до кінця Афганістан.

11 лютого з нагоди 25-ї річниці цієї значимої для нашого суспільства події учасників бойових дій на території інших держав вшанувала громадськість селища Нова Прага. Зранку зазначеного дня у населений пункт, де проживає найбільше воїнів-інтернаціоналістів Олександрійщини, вирушила поважна делегація, у складі якої були заступник голови РДА Юрій Коваль, голова районної ради Михайло Бойко, голова ради районної організації ветеранів України Олександр Голуб. Спочатку керівники району відвідали 78-річного батька загиблого воїна-афганця - Олександра Олександровича Ковтуна. Потім разом з ним, приєднавшись до військового братства та представників новопразької громади, відвідали могилу сержанта прикордонних військ Андрія Ковтуна, який загинув у 1985 році. Прибувши на кладовище, учасники організованої ходи прийшли до місця поховання воїна-інтернаціоналіста, товариша, однополчанина, сина, друга. Вони поклали квіти на могилу та пом’янули вічно молодого Андрія хвилиною мовчання.

Далі вся делегація прибула у Новопразьку школу, де навчався Андрій, і взяла участь в уроці мужності та концертній програмі. Це була тепла зустріч, під час якої звучали спогади афганців про важкі солдатські будні на, обпаленій сонцем, афганській землі, ліричні виступи учнів школи, педагогів, були біль і сльози. Організатори заходу і гості читали вірші, співали пісні про дружбу, що народилася в Афганістані, про зламану молодість, солдатську взаємовиручку, дружню підтримку, які колишні воїни пронесли через роки. Усі, як один, сумували за загиблими воїнами і водночас раділи мирному небу. Зі сльозами на очах згадували загиблих однополчан і свого земляка, новопразьця Андрія Ковтуна, який залишився в їхній пам’яті 21-річним юнаком і дорогим однокласником.

Важко було втримати непрохану сльозу та приховати хвилювання після зворушливих пісень у виконанні учителя школи, воїна-інтернаціоналіста Олексія Банула, вокального гурту «Молодиці» (керівники Світлана Сафронова і Майя Лавриненко), перегляду танцювальних композицій у виконанні маленьких учнів школи під керівництвом Галини Гейко. Особливим почуттям відізвався у серцях присутніх вірш «Біль матері», який пристрасно і чуттєво прочитала Наталя Погоріла. Воїни-афганці і гості щирими оплесками дякували організаторам за зворушливу концертну програму.

- Ми не повинні забувати жертв Афганістану, як і всіх інших жертв, які втратив наш народ. Це потрібно для того, щоб не виникали нові «Афганістани»,- говорив під час свого виступу голова районної ради Михайло Бойко.

У свою чергу, заступник голови райдержадміністрації Юрій Коваль подякував афганцям за їхній внесок в історію держави, за те, що залишилися вірними військовій присязі, що знайшли мужність повернутися додому живими. Він також зауважив, що охоплення всіх учасників бойових дій на території інших держав, та членів їх сімей особливою турботою, належним соціальним захистом та медичним обслуговуванням є першочерговим завдання Президента України владі на місцях. І районна влада у свою чергу буде докладати максимум зусиль для забезпечення добробуту ветеранів.

- Ми віддаємо данину поваги мужності та героїзму кожного воїна-інтернаціоналіста, хто не повернувся до рідної домівки. Ми завжди пам’ятатимемо тих, хто пережив цю війну, і тих, хто не дожив, не докохав, не доспівав,- говорила під час свого виступу Новопразький селищний голова Ольга Горбенко, яка разом з директором школи Валентиною Коноваловою вручила присутнім воїнам-інтернаціоналістам подяки від селищної ради за активну громадську позицію та патріотичне виховання підростаючого покоління.

Під завісу урочистого заходу ведучі нагадали, що герої живуть серед нас і закликали усіх пам’ятати ветеранів, виявляти розуміння до тих, хто пройшов через війну, і для кого вона триває й досі: у спогадах, у снах і думках. Вони цього заслуговують.

Залишаючи приміщення закладу, афганці поклали квіти до меморіальної дошки Андрію Ковтуну, що встановлена на фасаді школи.



Переглядів: 472 | Додав: Андрій Пилипенко | Рейтинг: 5.0/1
Відправити повідомлення
Головна
Новини
Соціальні ініціативи
Олександрійський район
Олександрійська РДА
Районна рада
Звернення громадян
Регуляторна політика
Дозвільний центр
Управління ветеринарної медицини
Доступ до публічної інформації
Адміністративні послуги
Виконання бюджетів
Запобігання проявам корупції
Державні закупівлі
Територіальні органи міністерств та відомств України
Районні програми
Фотоархів
Відеоархів




До 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників



Пошук по сайту
Будуймо Олександрійщину разом

Центральний регіон 2015


Купуй Кіровоградське

Інші сайти





Календар свят і подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Громадська рада

Урядова «гаряча лінія»

Статистика

Переводчик онлайн

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0