"Гаряча лінія" з питань надання субсидій та допомог 4-11-74
"Телефон довіри" з питань легалізації "тіньової" зайнятості населення 4-03-26
"Гарячі лінії" для спілкування з підприємцями 4-21-41, 4-13-75
Економіка Агропромисловий комплекс ЖКГ Будівництво та архітектура Соціально-гуманітарна сфера
Головна » 2010 » Грудень » 6 » День звільнення Олександрійщини
10:35
День звільнення Олександрійщини
          Щоб зрозуміти силу боїв та їх значимість слід згадати, що  в системі «східного валу», який гітлерівці оголосили «неприступним», було і місто Олександрія з навколишніми селами. Село Головківка посідало одне із основних місць, як ключова «точка»  оборони Олександрії і прямі  «ворота»  на селище Нову Прагу (тодішній райцентр).

            Бої за звільнення Головківки вели з’єднання і частини 5-ї гвардійської армії, основну роль в цих боях  відіграли бійці та командири 94-ї стрілецької дивізії. Ціною  надлюдських  можливостей,  майже за добу, фашисти були вибиті із села, а далі була Нова Прага. Про жорстокість тих боїв свідчать три братські могили та ряд окремих військових поховань в селі Головківка. У жодному селі  нашого району немає такої кількості братських могил.

            І ось в рамках 67 –річниці  звільнення Олександрійщини та визволення села Головківки від фашистських загарбників за ініціативи керівництва Головківської ЗОШ та ради районної організації ветеранів, яка була підтримана головою Олександрійської районної державної адміністрації  Сергієм Кузьменком відкрито меморіальну дошку на честь 94-ї гвардійської Зверигородсько- Берлінської Червонопрапорної, ордена  Суворова стрілецької дивізії на приміщенні школи.

            Меморіальну дошку виготовлено в дарунок рідній школі  колишнім учнем   Бударним Євгеном Григоровичем.

В урочистостях взяли участь перший заступник голови райдержадміністрації Віталій Згама, голова районної ради Михайло Бойко, керівник апарату райдержадміністрації Юрій Гугленко, ветеранська громада району та села, школярі та  випускники зазначеної школи.

Військові почесті загиблим бійцям та командирам віддали воїни підшефної військової частини А-1405 на чолі з її командиром  полковником Станіславом Караушем та підполковником Дмитрієм Заворотнюком, а  священнослужитель місцевої УПЦ  Святого Пророка Іллі о. Христофор   відслужив  молебінь за загиблими воїнами-визволителями, які полягли під час звільнення села та освятив меморіальну дошку на будівлі школи.

Голова районної організації ветеранів України Олександр Голуб в цей день вручив  голові первинної ветеранської організації села Головківки  Братченку   Трохиму Григоровичу Грамоту президії районної ветеранської організації за  зайняте друге місце в щорічному огляді-конкурсі первинних ветеранських організацій району.               

Крім того, в той же день за участі  військовослужбовців було проведено урок мужності в Головківському ЗНЗ І-ІІІ ст.

Гості урочистостей з цікавістю відвідали також  шкільний музей  бойової та трудової слави,  навчальні класи, спортивний комплекс та місцеву церкву.


Переглядів: 994 | Додав: Андрій Пилипенко | Рейтинг: 5.0/1
Відправити повідомлення
Головна
Новини
Соціальні ініціативи
Олександрійський район
Олександрійська РДА
Районна рада
Звернення громадян
Регуляторна політика
Дозвільний центр
Управління ветеринарної медицини
Доступ до публічної інформації
Адміністративні послуги
Виконання бюджетів
Запобігання проявам корупції
Державні закупівлі
Територіальні органи міністерств та відомств України
Районні програми
Фотоархів
Відеоархів




До 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників



Пошук по сайту
Будуймо Олександрійщину разом

Центральний регіон 2015


Купуй Кіровоградське

Інші сайти





Календар свят і подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Громадська рада

Урядова «гаряча лінія»

Статистика

Переводчик онлайн

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0