"Гаряча лінія" з питань надання субсидій та допомог 4-11-74
"Телефон довіри" з питань легалізації "тіньової" зайнятості населення 4-03-26
"Гарячі лінії" для спілкування з підприємцями 4-21-41, 4-13-75
Економіка Агропромисловий комплекс ЖКГ Будівництво та архітектура Соціально-гуманітарна сфера
Головна » 2014 » Лютий » 6 » Першочергове завдання медпрацівників - профілактика та лікування онкологічних захворювань
08:40
Першочергове завдання медпрацівників - профілактика та лікування онкологічних захворювань

Голова райдержадміністрації Віталій Згама та голова районної ради Михайло Бойко взяли участь у засіданні розширеної медичної ради, яка проходила за участі фахівців Центру первинної медико-санітарної допомоги. Окрім підсумків роботи за минулий рік, медики разом з місцевою владою акцентували свою увагу на профілактиці та лікуванні онкологічних захворювань, адже серед завдань Президента України у сфері охорони здоров’я – виявлення онкопатології на ранніх стадіях та, відповідно, зниження онкозахворювань. Саме це має стати одним із ключових моментів роботи сімейного лікаря у поточному році.

Вже більш детально про стан онкозахворюваності в районі розповіла лікар-онколог Олександрійської центральної районної лікарні І. Корнілова, яка зазначила, що на кінець 2013 року на обліку перебувало 674 онкохворих. Лише за минулий рік виявлено 121 захворювання. Та завдяки вчасному лікуванню більше 50% людей продовжують своє повноцінне життя. На першому плані серед онкозахворювань залишається рак легенів, шлунку, шкіри, молочної залози, нирок, щитоподібної залози тощо. До речі, у минулому році під час профогляду було виявлено два випадки раку обличчя. Саме завдяки ранньому виявленню хвороби - цих людей вдалося вилікувати.

Своїми думками з цього приводу поділився очільник району. Він зазначив, що кількість онкозахворювань, дійсно, лякає, хоча добре те, що в більшості своїй ці хвороби виявляються на ранній стадії.

- Вчора вся країна відзначала Всесвітній день боротьби з онкологічними захворюваннями, який має спонукати людей відповідально ставитися до свого здоров’я та своєчасно звертатися до лікарів для діагностування недуги на ранніх стадіях. Профілактичні заходи та рання діагностика онкологічних захворювань мають стати головними методами боротьби з цією недугою — саме таке завдання ставить перед місцевою владою та медичною галуззю Глава держави, тому ми докладемо максимум зусиль для цього,- вважає Віталій Згама.

Втім, підкреслив голова РДА, державна політика в нашій країні охоплює не лише питання профілактики і ранньої діагностики, а й, безперечно, лікування усіх стадій захворювання, навіть занедбаних. Керівник району відзначив позитив у проведенні профілактичних оглядів двічі на місяць по суботах. До речі, голова облдержадміністрації Андрій Ніколаєнко на одній із нарад також зазначив: «Чудовий приклад організації профілактичних оглядів демонструє Олександрійська центральна районна лікарня. Як наголошує головний лікар Валентина Гарагуля, ні районну владу, ні медперсонал не лякає той факт, що під час таких оглядів збільшився показник виявлених захворювань. Усі розуміють, що за умови добре налагоджених систематичних профоглядів зростатиме показник виявлення захворювань на початкових етапах, а це значно поліпшуватиме шанси успішного лікування і повного одужання».

Жителі району із задоволенням долучаються до них, проте є й такі мешканці, які ще не поспішають перевірити стан свого здоров’я. Тож саме з такою категорією населення повинні працювати наші медики.

За словами лікаря-онколога, третину випадків раку можна попередити, а при виявленні хвороби на ранній стадії значний відсоток хворих має всі шанси на одужання, тож саме місцеві фельдшери та лікарі повинні більш активно залучати сільське населення до профілактичних оглядів та проводити роз’яснювальну роботу.

Голова районної ради Михайло Бойко повідомив всім присутнім сільським лікарям та фельдшерам, що згідно із прийнятим депутатами районної ради бюджетом, медицина Олександрійщини в цьому році отримає дещо більше коштів, ніж попереднього. Тим паче щороку значну фінансову підтримку надають сільські та селищні бюджети.

Головний лікар ЦРЛ Валентина Гарагуля зауважила, що незважаючи на те, що в минулому році проводився ремонт поліклінічного відділення, прийом пацієнтів вдалося збільшити в кілька разів. Зокрема, у цьому добре спрацювали – Червонокам’янська, Попельнастівська, Олександрівська, Улянівська та Бутівська амбулаторії.

Варто відзначити збільшення середньої заробітної плати медичних працівників та оснащення центральної районної лікарні, деяких амбулаторій та ФАПів новим обладнанням, яке дозволяє використовувати цілий ряд передових методів для обстеження і лікування хворих.

Також Валентина Гарагуля подякувала за небайдужість та активну фінансову підтримку медикам Олександрійського району, які зібрали та передали 23 500 гривень благодійної допомоги для реконструкції обласного гемодіалізного центру. 

Переглядів: 443 | Додав: Андрій Пилипенко | Рейтинг: 5.0/1
Відправити повідомлення
Головна
Новини
Соціальні ініціативи
Олександрійський район
Олександрійська РДА
Районна рада
Звернення громадян
Регуляторна політика
Дозвільний центр
Управління ветеринарної медицини
Доступ до публічної інформації
Адміністративні послуги
Виконання бюджетів
Запобігання проявам корупції
Державні закупівлі
Територіальні органи міністерств та відомств України
Районні програми
Фотоархів
Відеоархів




До 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників



Пошук по сайту
Будуймо Олександрійщину разом

Центральний регіон 2015


Купуй Кіровоградське

Інші сайти





Календар свят і подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Громадська рада

Урядова «гаряча лінія»

Статистика

Переводчик онлайн

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0