"Гаряча лінія" з питань надання субсидій та допомог 4-11-74
"Телефон довіри" з питань легалізації "тіньової" зайнятості населення 4-03-26
"Гарячі лінії" для спілкування з підприємцями 4-21-41, 4-13-75
Економіка Агропромисловий комплекс ЖКГ Будівництво та архітектура Соціально-гуманітарна сфера
Головна » 2010 » Листопад » 24 » Вічну пам’ять не зрадити
09:14
Вічну пам’ять не зрадити
21 листопада 1943 року частини та з’єднання 32-го гвардійського корпусу під командуванням генерала Олександра Родимцева зосередилися в полосі головного улару на село Зибке. При підтримці танків 8-го механізованого корпусу та авіації з метою розмежування Олександрійського та Павлишського ворожих угруповань було поставлене завдання обійти м. Олександрію з півночі з наступним його оволодінням.

Бійці 97-ї та 110-ї гвардійських дивізій зав’язали бої за села Дівоче Поле й Золотарівку. Тоді частини та з’єднання 33-го гвардійського стрілецького корпусу під командуванням генерала М.Козлова, скориставшись успіхом сусідів, перейшли у наступ в напрямку села Трудівка. 6-та гвардійська повітряно-десантна дивізія атакувала ворога та заволоділа селами Петрозагір’я і Трудівка.

Бої за звільнення населених пунктів Дівочепільської сільської ради вели 97-ма, 110-та, 214-та стрілецькі дивізії, 6-та гвардійська повітряно-десантна дивізія та частини 8-го механізованого корпусу.

І ось на честь їх та всіх воїнів-визволителів до 66-ї річниці визволення України від фашистських загарбників у селі Дівоче Поле на п’єдесталі встановлено бойовий танк часів Великої Вітчизняної війни. Так сталося, що ще за часів  радянського Союзу у село доставили танк Т-34, який подарувало дівочепільцям танкове з’єднання, що дислокувалося у м. Кривий Ріг. Передбачалося встановити танк, як пам’ятник визволителям.

Але настали часи розвалу і перебудов і бойова машина самотньо стояла під огорожею господарського двору місцевого господарства. Змінювалося керівництво району, сільради, орендарі земель, а танк так і стояв усамітнений. Ветеранська громада неодноразово зверталася до них з проханням  припинити зневагу до історичної реліквії та встановити танк на почесне місце. Однак справа не зрушувалася з місця. Був, навіть, час, коли танком зацікавилися «ділки» як місцевого ґатунку, так і значно вищих рівнів. Шахрайським методом фальсифікувалися різноманітні документи, аби танк вивести з села.

Та ось у цьому році виконавчу владу у районі очолив голова райдержадміністрації Сергій Кузьменко, у якого слово ніколи не розходилося з ділом. Саме він своїм дорученням зобов’язав посадовців виконати підготовчі роботи з метою встановлення танка Т-34 на п’єдестал і провести урочисте відкриття історичної пам’ятки. До справи було також залучено і ветеранську організацію.

Всього за неповних чотири місяці була проведена значна пошукова робота, складено кошторис, визначені виконавці робіт по встановленню танка та впорядкуванню території навколо нього. Зараз на місці колишніх теплиць та бур’янів у центрі села побудовано красивий сквер з асфальтованими доріжками, висаджено  вічнозелені насадження та найголовніше -  на гордому і стрімкому п’єдесталі встановлено бойову машину часів Великої Вітчизняної війни. «Героям – визволителям від вдячних нащадків» - викарбовано на чорному граніті пам’ятника, відкриття якого за підтримки ТОВ «УкрАгроКом» ( генеральний директор А.Кузьменко) та Олександрійської районної державної адміністрації було приурочено 67-й річниці визволення Дівочого Поля та 66-й річниці визволення України від фашистської окупації. Ця славна подія в історії села відбулася у вівторок, 23 листопада, В урочистостях з нагоди відкриття цієї безцінної пам’ятки Великої Вітчизняної війни взяли участь голова райдержадміністрації Сергій Кузьменко, голова районної ради Михайло Бойко, інші посадовці району, ветеранська громада на чолі з головою районної організації ветеранів України Олександром Голубом, чисельні гості, жителі села, прилеглих населених пунктів.  У почесній варті завмерли солдати підшефної військової частини А-1405.  Голова райдержадміністрації Сергій Кузьменко, голова райради Михайло Бойко, учасник визволення Дівочого Поля Олександр Шаповал знімають покривало  з меморіальної таблички на постаменті пам’ятника танку-визволителю і перед всіма присутніми у всій своїй величі і могутності постає символ всіх найвеличніших перемог солдатів Великої Вітчизняної. Понад 700 героїв загинуло під час визволення Дівочого Поля. У знак вічної їм вдячності у мирному небі села звучить трикратний автоматний салют їх онуків-воїнів. Ні, ніколи не стерти і не зрадити у нашій  свідомості вічної пам’яті й нашої вічної вдячності нашим героїчним батькам, дідам і прадідам, котрі не шкодували свого життя заради своїх нащадків, заради  їх щасливого майбутнього. Бо без цього нам ніяк не жити. Для нас, нащадків і спадкоємців тих, хто не повернувся з поля бою, пішов у вічність, має бути закон вірності справі і пам’яті солдатів Перемоги.



















 

 
Переглядів: 690 | Додав: Андрій Пилипенко | Рейтинг: 5.0/1
Відправити повідомлення
Головна
Новини
Соціальні ініціативи
Олександрійський район
Олександрійська РДА
Районна рада
Звернення громадян
Регуляторна політика
Дозвільний центр
Управління ветеринарної медицини
Доступ до публічної інформації
Адміністративні послуги
Виконання бюджетів
Запобігання проявам корупції
Державні закупівлі
Територіальні органи міністерств та відомств України
Районні програми
Фотоархів
Відеоархів




До 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників



Пошук по сайту
Будуймо Олександрійщину разом

Центральний регіон 2015


Купуй Кіровоградське

Інші сайти





Календар свят і подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Громадська рада

Урядова «гаряча лінія»

Статистика

Переводчик онлайн

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0